De groepsfase van het WK 2022 belooft veel moois. Vooral groep B, D en E zien er fraai uit en als Belgen houden we uiteraard groep F scherp in het oog.
Hoe werkt het poulesysteem?
De 32 deelnemende landen aan het WK 2022 werden onderverdeeld in acht groepen. Dit werd gedaan aan de hand van een loting met vier ‘potten’, die samengesteld waren op basis van de FIFA-ranking van de teams. België zat in pot 1 en is dus ook reekshoofd.
Elk land speelt drie groepswedstrijden: één tegen elk ander land in de groep. Een gewonnen wedstrijd levert drie punten op, een gelijkspel een punt en nederlaag nul punten.
In de groepsfase gaan de beste twee landen per poule door naar de knock-outfase. Bij gelijke stand qua puntenaantal geven deze elementen de doorslag:
- Doelpuntenverschil
- Gescoorde doelpunten
- Behaalde punten in de onderlinge duels
- Doelpuntenverschil in de onderlinge duels
- Gescoorde doelpunten in de onderlinge duels
- Fair Play-punten
- Loting
In de knock-outfase blijven er nog 16 landen over die starten in de 1/8e finales (of ‘Round of 16’).

Uit welke poules bestaat het WK 2022?
POULE A | POULE B |
|
|
POULE C | POULE D |
|
|
POULE E | POULE F |
|
|
POULE G | POULE H |
|
|
Groep A
- Qatar
- Ecuador
- Senegal
- Nederland
Nederland (#8) mag niet klagen over haar loting. Zelf plaatste het zich na enkele magere jaren met weinig overschot voor de wereldbeker, maar het treft daar thuisland Qatar (#48), Ecuador (#44) en Senegal (#18). Die laatste zijn Afrikaans Kampioen en hebben wereldsterren als Sadio Mané, Kalidou Koulibaly en Edouard Mendy in de rangen. Toch maar niet onderschatten!
Groep B
- Engeland
- Iran
- Verenigde Staten
- Wales
Dit wordt een politiek geladen poule. Iran (#22) neemt het op tegen drie Engelstalige landen, waaronder aartsrivaal Verenigde Staten (#14). Ook Engeland (#5) en Team USA onderling hebben een beladen historie, om nog maar te zwijgen van Engeland en buurland Wales (#19)!
Groep C
- Argentinië
- Saoedi-Arabië
- Mexico
- Polen
Lionel Messi was er in 2014 dicht bij, maar toen moest Argentinië in de WK-finale de duimen leggen voor Duitsland. In 2021 kon hij wel de Copa América op zijn palmares schrijven, maar we kunnen ons voorstellen dat de 35-jarige wereldster absoluut de wereldbeker in huis wil halen. Zijn Argentinië (#3) is sterk bezig en zou weinig problemen mogen hebben met Saoedi-Arabië (#53). Polen (#26), geleid door prijsschutter Lewandowski, en Mexico (#12) worden een ander paar mouwen.
Groep D
- Frankrijk
- Denemarken
- Tunesië
- Australië
Titelverdediger Frankrijk (#4) krijgt enkele interessante tegenstanders voor de kiezen. Denemarken (#10) is een van de revelaties van de voorbije jaren en plaatste zich met de vingers in de neus voor dit WK. Tunesië (#30) geldt als een van de beste landen van Afrika, maar kende een teleurstellende AFCON. Of Australië (#39) een grote rol kan spelen valt te betwijfelen.
Groep E
- Spanje
- Duitsland
- Japan
- Costa Rica
Spanje (#6) en Duitsland (#11) in één groep? Dat wordt smullen! Hoewel: in 2018 liep het voor deze landen af met een sisser. Spanje werd toen uitgeschakeld in de 1/8e finale door thuisland Rusland terwijl Duitsland de groepsfase niet eens overleefde! Deze Europese toplanden zinnen dus op sportieve revanche. Ze moeten voorbij Japan (#24), dat met o.a. Kubo, Kamada en Tomiyasu best wat talent heeft rondlopen. Costa Rica (#34) kan verrassen maar heeft weinig internationale klasse op papier.
Groep F
- België
- Canada
- Marokko
- Kroatië
België (#2) heeft haalbare, maar mogelijk verradelijke, tegenstanders getrokken. Canada (#43) is een van de positieve verrassingen van de WK-kwalificaties, want het werd groepswinnaar in haar kwalificatiegroep, boven de USA en Mexico. Voor de Canadezen is het nog maar het tweede WK ooit. Marokko (#23) kondigt zich aan als een moeilijk te bespelen tegenstander met veel individuele kwaliteiten, terwijl Kroatië (#15) in 2018 nog verliezend finalist was en tonnen ervaring op het hoogste niveau heeft.
Groep G
- Brazilië
- Servië
- Zwitserland
- Kameroen
De Brazilianen (#1) voeren momenteel de FIFA-wereldranking aan. Het is al van 1966 geleden dat het de groepsfase niet overleefde, en doorstoten in déze poule is wel een must. We zijn benieuwd wat Servië (#25), Zwitserland (#16) en Kameroen (#38) de recordkampioen in de weg kunnen leggen.
Groep H
- Portugal
- Ghana
- Uruguay
- Zuid-Korea
Vier continenten zijn vertegenwoordigd in groep H, waar de meeste ogen zullen gericht zijn op het Portugal (#9) van all-time internationaal topschutter Cristiano Ronaldo. Er werd een mooie ploeg gebouwd rond de 37-jarige superster, die sinds 2016 een EK én een Nations League op zijn palmares mocht bijschrijven. Bij Uruguay (#13) is er voldoende kwaliteit maar moet er een nieuwe generatie opstaan. Daarom zijn Ghana (#60) en Zuid-Korea (#28) zeker niet kansloos om door te stoten. Een evenwichtige poule!