GAMBLING CAN BE ADDICTIVE. STOP IN TIME! MORE INFO ON WWW.STOPOPTIJD.BE
Home » WK 2022 QATAR

WK 2022 QATAR

by ID221414_Wordpress

Rode duivels nieuws

WK 2022

Het WK 2022 in Qatar belooft een unieke editie van het traditionele voetbalfeest te worden.

Het is de eerste keer dat een land in het Midden-Oosten een FIFA World Cup organiseert en bovendien het kleinste land ooit dat deze eer krijgt. Het wordt een memorabele editie waarin de hele wereld zal toekijken hoe toplanden als Brazilië, Engeland, Argentinië en Duitsland proberen om regerend wereldkampioen Frankrijk op te volgen. Het wordt bovendien wellicht de laatste kans voor Lionel Messi én Cristiano Ronaldo om een wereldtitel op hun naam te schrijven.

Wanneer valt het WK 2022?

Het WK 2022 in Qatar, de 22e editie al van het voetbalfeest, wordt gehouden van 20 november 2022 tot 18 december 2022. Voor het eerst ooit wordt de wereldbeker gespeeld in de winter. Deze beslissing werd genomen om de hoge temperaturen in de zomer, wanneer het WK traditioneel wordt gespeeld, te vermijden. In december schommelen de temperaturen namelijk tussen de 20 °C en 30 °C. Prima om topprestaties te leveren!

Waar vindt het WK 2022 plaats?

Het Midden-Oosten is de bakermat van de beschaving. Er zijn sporen van menselijke samenlevingen die teruggaan tot 50.000 jaar geleden. In de recente geschiedenis stond de regio een tijdje onder controle van Groot-Brittannië. In 1971 riep het de onafhankelijkheid uit en vandaag bestaat haar bevolking voor maar liefst 80 procent uit buitenlanders. Qatar is dus erg vertrouwd met het ontvangen van gasten uit andere culturen. 

Qatar is een van de kleinste landen ter wereld, met een oppervlakte van 11.000 m2. Op minder dan twee uur kan je het hele schiereiland doorkruisen. Er wonen slechts 2,5 miljoen mensen in heel Qatar, waarvan de grote meerderheid in Doha. 

Speciaal voor het WK werden acht stadions gebouwd of verbouwd en die inspanningen zullen nadien niet verloren gaan. Een groot deel van de stadions is erop voorzien om na het WK afgebouwd te worden, waarna de onderdelen andere functies zullen krijgen in Qatar of in ontwikkelingslanden. 

De organisatie voorziet acht stadions waarin de wedstrijden zullen worden gespeeld. Gezien de korte afstanden zijn er geen vaste stadions per groep of land, maar wordt er afgewisseld. Alle stadions liggen aan de oostkust van het schiereiland. Vier ervan liggen in de onmiddellijke omgeving van de hoofdstad Doha, de andere speelsteden zijn Al Khor, Lusail, Al Rayyan en Al Wakrah. 

De openingswedstrijd Qatar – Ecuador wordt gespeeld op 20 november 2022 om 19u, in het Al Bayt-stadion in Al Khor. De finale staat gepland in het grootste stadion van het WK: het Lusail Iconic Stadium in Lusail. 

De Belgen om in de gaten te houden

We zijn natuurlijk erg geïnteresseerd in de prestaties van de Belgen. De definitieve selectie is nog niet bekend, maar dit zijn de namen die je mag verwachten in de ploeg van bondscoach Roberto Martinez:

Doelmannen: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Koen Casteels, Matz Sels en Thomas Kaminski.

Verdedigers: Arthur Theate, Wout Faes, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen, Timothy Castagne, Thomas Foket, Brandon Mechele, Björn Engels, Dedryck Boyata, Jason Denayer en Thomas Meunier.

Middenvelders: Kevin De Bruyne, Yannick Carrasco, Leander Dendoncker, Axel Witsel, Youri Tielemans, Dennis Praet, Hans Vanaken, Thorgan Hazard, Adnan Januzaj, Alexis Saelemaekers en Orel Mangala.

Aanvallers: Eden Hazard, Dries Mertens, Charles De Ketelaere, Michy Batshuayi, Leandro Trossard, Romelu Lukaku, Divock Origi, Christian Benteke, Jérémy Doku en Dodi Lukebakio.

Of krijgen enkele jongemannen hun kans om te schitteren op het hoogste niveau? We denken aan o.a. Maarten Vandevoordt, Thierry Siquet, Koni De Winter, Ignace Van der Brempt, Amadou Onana, Aster Vranckx, Michel-Ange Balikwisha, Romeo Lavia of Loïs Openda.

Spelers uit de Jupiler Pro League

Deze spelers (en meer) komen uit in de Jupiler Pro League en maken een reële kans om naar het WK te gaan:

Angelo Preciado (Ecuador, KRC Genk), Noa Lang (Nederland, Club Brugge), Vincent Janssen (Nederland, Antwerp), Amirhossein Hosseinzadeh (Iran, Charleroi), Ali Gholizadeh (Iran, Charleroi), Samuel Vines (Verenigde Staten, Antwerp), Andreas Skov Olsen (Denemarken, Club Brugge), Jason Davidson (Australië, Eupen), James Jeggo (Australië, Eupen), Cyle Larin (Canada, Club Brugge), Tajon Buchanan (Canada, Club Brugge), Soufiane Chakla (Marokko, OH Leuven), Selim Amallah (Marokko, Standard), Michael Ngadeu (Kameroen, KAA Gent), Samuel Oum Gouet (Kameroen, KV Mechelen), Denis Odoi (Ghana, Club Brugge), Elisha Owusu (Ghana, KAA Gent) en Joseph Paintsil (Ghana, KRC Genk).